Hjul som lossnar orsakar skador för 10 miljoner

efterdra hjul

Om du glömmer att efterdra dina hjul kan det bli både farligt och dyrt

Under de närmaste månaderna kommer hundratals norska bilister att tappa sina nyligen monterade sommarhjul vid körning och skada sina bilar.

-Varje år rycker Falck och andra bilbärgare ut för att hjälpa flera hundra desperata bilägare med bara tre hjul kvar på bilen. På grund av lösa hjulbultar har det fjärde hjulet rullat sin egen väg, säger Arne Voll, kommunikationschef på försäkringsbolaget Gjensidige.

Beräkningar som Gjensidige har gjort åt försäkringsbranschen i Norge visar att nästan 500 bilägare drabbas av detta varje år, de flesta i samband med att man bytt till sommardäck eller vinterdäck. Dessutom finns det många som har tur och upptäcker det innan hjulet lossnat helt.

Om hjulen lossnar under körning kan det bli stora materiella skador, säger Voll. Skadorna varierar mycket men snittkostnaden ligger på cirka 20.000 NOK. Hjul som lossnat rullar sina egna vägar och skapar skador för över 10 miljoner NOK årligen i Norge.

Oavsett om du byter däck själv eller på en däckverkstad så är det mycket viktigt att dra åt hjulbultarna efter några mil. Att tapp ett hjul under körning kan få allvarliga konsekvenser. De materiella skadorna är en sak, men tänk om man tappar kontrollen över bilen och kör på en människa, varnar Voll.

Enligt Gjensidige och Falk Redning lossnar hjulen vanligtvis efter att man bytt hjul, och det är oftast de främre hjulen som lossnar först. Börjar bilen att skaka eller om man känner vibrationer i ratten, kan detta vara tecken på att det är något fel med hjulen.

  • (Av egen erfarenhet är det oftast vänster framhjul som lossnar först.)
    Joakim Held, Däckavisen

Bra råd vid byte av däck:

  • Kontrollera att du har tillräckligt mönsterdjup – Sommardäck måste ha ett minsta mönsterdjup på 1,6 mm.
  • Är däcken några år gamla, kan egenskaperna ha försämrats betydligt, även om däcket ser nytt ut.
  • Bilen måste stå på plan mark, läs bruksanvisningen vid användning av bilens domkraft. Felaktig användning kan vara mycket kostsamt.
  • Kontrollera lufttrycket
  • Dra åt hjulbultar/muttrar efter ca. 50 km

Däcken är den enda kontakten mellan bil och vägen. Nya sommardäck på en “normal” personbil behöver inte kosta mer än cirka fyra tusen kronor och uppåt.

Det är en dålig idé att köra med dubbfria vinterdäck under sommaren. Dessa fungerar dåligt på sommarvägar och har en betydligt längre bromssträcka än sommardäck när det är varmt. Dessutom slits vinterdäcken snabbare på sommaren och kan få försämrade egenskaper som man behöver när det blir kallt igen.

About Däckavisen 1161 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!