Hankook vinnare i tyska Auto Bilds sommardäckstest

Sommardäckstest
Hankook Ventus Prime³

Hankook Ventus Prime³ vann tyska Auto Bilds omfattande sommardäckstest 2018.

Hankook tog första platsen redan i kvalificeringsrundan där endast 20 av 51 däckmärken gick vidare. Det är den totala bromsprestandan på vått och torrt underlag som är utslagsgivande. Den tyska automobilklubben ADAC gav också betyget “bra” till Hankooks premiumdäck i sitt senaste sommardäckstest för 2018, vilket är det högsta samlingsbetyget som gavs ut i årets test. Hankook Ventus Prime³ har utvecklats för att leverera en idealisk blandning av prestanda, komfort, säkerhet och miljömedvetenhet och det är tillgängligt i fler än 90 dimensioner och riktar sig till såväl kompakta bilmodeller som till premiumsegmentet.

Tidigare i år har även det välkända tyska testinstitutet ADAC tilldelat Ventus Prime³ samlingsbetyget “Bra” (det högsta samlingsbetyget i årets test) i sitt sommardäckstest 2018 och lovordade däcket för dess enastående bromsprestanda som “ett mycket välbalanserat däck med högsta betyg på torra vägbanor och bra på vått väglag”.

I det förmodligen mest omfattande testet, med 51 produkter2) däribland många välkända premiumdäck, utsågs Hankook Ventus Prime³ till testvinnare för andra gången sedan 2016. De viktigaste faktorerna var bäst bromsprestanda på både torrt och vått underlag – troligen den viktigaste säkerhetsegenskapen för alla bilförare. Auto Bild:s redaktörer framhöll att Hankooks mönster hade enastående köregenskaper på våta och torra vägar med mycket korta bromssträckor vilket ger utmärkta styregenskaper samt behaglig körkomfort.

Hankook Ventus Prime3 har utvecklats för att leverera en idealisk blandning av prestanda, komfort, säkerhet och miljömedvetenhet. Den mycket goda bromsprestandan på våta vägar var en huvuduppgift för Hankooks ingenjörer i utvecklingsarbetet. Ventus Prime³ använder sig av en slitbaneblandning med mycket bra grepp, och en ny blandningsteknologi, som ger en bättre fördelning av polymererna och fillers i blandningen. Detta förbättrar både våtbromsprestanda och rullmotstånd. Den effektiva kontaktytan mellan däcket och vägbanan ökades med en specialutformad, asymmetrisk slitbana. Tillsammans med en hög slitbanestyvhet i både radial och lateral riktning och i samverkan med särskilda slitbaneribbor i “hybridhårdhet” med olika hårdhetsnivåer på yttre och inre skulderområden, ger Ventus Prime³ helt utmärkta egenskaper i torrt väglag. De mycket goda bromsegenskaperna på torra vägar uppnås med avfasade blockkanter i slitbanan över hela ytan, och förbättrar däckets kontaktyta under inbromsning.

Nyutvecklade specialpolymerer med en hög molekylvikt i slitbaneblandningen hos Ventus Prime³ ökar däckets slitbeständighet. Däcket är utrustat med en mycket modern rayon-stomme med låg vikt och mycket robusta egenskaper, samt ett brett stålbältespaket, med sömlöst band och högeffektiva däckfotsfillers. Förutom bättre hantering uppnås här även en exakt respons på rattrörelserna och enorm kontroll, även i höga hastigheter. Tack vare en förbättrad pith-design och optimerad vinkel i den laterala profilen samt en sidovägg som är optimerad för luftmotståndet, kunde Hankooks utvecklingsingenjörer ytterligare minska bullernivån från däcket, något som i sin tur förbättrar däckets komfortegenskaper.

Hankook Ventus Prime³ finns ute på marknaden i fler än 90 dimensioner, med slitbanebredder från 195 till 245 för serie 65 till 40 och hastighetsindex H-W (210 – 270 km/h) för ett extremt brett spektrum av personbilar, från kompaktmodeller till premiumsegmentet.

1) Testresultat för Hankook Ventus Prime³ publicerade i tyska fordonsmedia:

2) 51 Däckmönster deltog i testets första del; kvalificeringsomgången (våt-/torrbromsning), de 20 däckmönster med bästa totala bromsprestandan tog sig vidare till nästa nivå av testet.

About Däckavisen 1160 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!