Hankook originalutrustar VW:s första helelektriska SUV

Foto: Hankook

Hankook expanderar sin originalutrustningsverksamhet inom el- & hybridfordonssegmentet. Från försäljningsstart kommer däcktillverkaren att utrusta ID.4, Volkswagens första helelektriska SUV, med e-däcket Ventus S1 evo 3 ev som specifikt har utvecklats för elbilar. Fordonet behåller sin räckvidd tack vare det minskade rullmotståndet. Stommens lätta och extra stabila konstruktion bestående av två lager bär vikten hos Volkswagens nya sportiga allroundbil och stöttar samtidigt dess dynamiska egenskaper.

En prototyp av Hankooks Ventus S1 evo 3 ev har redan monterats på Volkswagens konceptfordon ID. Crozz, vars design nya ID.4 bygger på.

Däcktillverkaren Hankook expanderar sin verksamhet inom originalutrustning för elfordon genom att nu även inkludera ID.4, Volkswagens första e-SUV. För att möta kraven som den nya körteknologin kräver så kommer ID.4 att vara utrustad med e-däcket Ventus S1 evo 3 ev, som specifikt har utvecklats för elbilar. Beroende på utrustningstyp är dimensionen från 18 till 21 tum delvis utrustade med SEALGUARD® som är Hankooks teknologi för punkteringsskydd. Även tillgängligt som originalutrustning i 20 och 21 tum: den dubbelmotoriga VW ID.4 GTX. Den är lika hållbar som en ID, lika sportig som en GTI och lika bekväm som en SUV.

– Prototyperna för flera av VW:s elfordon använder redan Hankook-däck. Vi är glada över samarbetet med vår långvariga originalutrustningspartner Volkswagen kring ID.4 och att vi på så sätt kan utöka och stärka vår portfölj med alternativa system ytterligare. Med detta vill vi göra ännu ett viktigt bidrag till den hållbara mobiliteten, säger Sanghoon Lee, vd för Hankook Tire Europe.

Reducerat rullmotstånd, lägre vikt och högre bärkapacitet: Detta är egenskaper som är särskilt viktiga för däck till elfordon för att stötta batteriprestandan och fordonets räckvidd, samtidigt som de klarar av den högre konceptrelaterade fordonsvikten. För att uppfylla de specifika kraven har Hankooks ingenjörer utrustat EV-däcket Ventus S1 evo 3 med en stomme som har dubbla lager, vilket har tillverkats av specialutvecklade högpresterande material. Detta ger en mycket hög stabilitet med låg egenvikt i förhållande till däckets storlek. Något som också är viktigt är gummiblandningen i Ventus S1 evo 3 ev som har anpassats efter behoven av ett mycket högt startvridmoment hos elfordon, för att ge utmärkt grepp i både regn och på torrt väglag, samtidigt som rullmotståndet optimeras. I 20-tumsmodellen används även en extra stålförstärkning i klinchen för att öka styvheten i sidoväggen ytterligare på grund av sidoväggens låga profil. Detta ger en särskilt sportig direkt styrrespons och en exakt passform på fälgen.

Hankooks teknologi för punkteringsskydd – SEALGUARD®, används i Hankooks 19, 20 och 21-tumsmodeller på VW ID.4. Denna teknologi tätar automatiskt punkteringar på upp till 5 mm i diameter inom däckets slitbana. Fördelen med SEALGUARD® är att man kan fortsätta sin resa utan att behöva byta däck, även om exempelvis en spik punkterar däcket. Detta innebär att man inte längre behöver ha med reservhjul i fordon som har SEALGUARD®-däck. Detta frigör bagageutrymme, sänker vikten och gör att man slipper eventuella farliga däckbyten vid vägkanten. Förutom säkerhetsfördelarna har däck som är utrustade med Hankooks SEALGUARD®-teknologi samma komfort som vanligt eftersom den grundläggande konstruktionen inte skiljer sig åt från däck som saknar SEALGUARD®.

Däcköversikt Hankook  VW ID.4
Dimension Typ Teknologi Däckmönster
235/60 R18 103T Sommar FA + RA Hankook Ventus S1 Evo3 EV
235/55 R19 101T Sommar FA + RA Hankook Ventus S1 Evo3 EV
235/55 R19 101T XL NAR All-Season FA + RA   Hankook Kinergy AS X ev
235/55 R19 101T Sommar FA + RA Sealguard Hankook Ventus S1 Evo3 EV
255/50 R19 103T Sommar RA Hankook Ventus S1 Evo3 EV
255/50 R19 101T XL NAR universal FA + RA   Hankook Kinergy AS X ev
255/50 R19 103T Sommar RA Sealguard Hankook Ventus S1 Evo3 EV
235/50 R20 100T Sommar FA + RA Sealguard Hankook Ventus S1 Evo3 EV
255/45 R20 101T Sommar RA Sealguard Hankook Ventus S1 Evo3 EV
235/45 R21 101T XL Sommar FA + RA Sealguard Hankook Ventus S1 Evo3 EV
255/40 R21 102T XL Sommar RA Sealguard Hankook Ventus S1 Evo3 EV
NAR: Region Nordamerika
FA= framaxel , RA= bakaxel
About Däckavisen 772 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen