Hankook original på Audi RS Q8

Foto: Audi AG

Hankook originalutrustar nya Audi RS Q8 med sommardäckät Ventus S1 evo och vinterdäcket i*cept evo 2.

Med sina 441 kW, en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder samt ett vridmoment på 800 Nm så demonstrerar sportbilsserien minst sagt sportpotential. Prestandan i Audi RS Q8 blir uppenbar av bilens fyrhjulsdrift och RS-specifika element. De sportiga egenskaperna förstärks av Hankooks däck Ventus S1 evo 3 SUV i 295/40 ZR22 112Y XL AO som medföljer som originalutrustning. För en säker körning under den kalla årstiden kan Audis kunder nu även välja vinterdäcket i*cept evo 2 i storleken 275/40 R22 107V XL AO eller 295/35 R23 108W XL AO som tillval.

– Hankook har redan en lång tradition av att förse Audi med originalutrustning. I synnerhet har RS-modellerna utrustats med Hankook-däck.  Det är naturligtvis alltid en stor ära för våra produktutvecklare när Hankooks sommar- och vinterdäck används på exklusiva bilmodeller, säger Sanghoon Lee, vd för Hankook Tire Europe.

– Det är extra utmanande att designa däck till en väldigt sportig, och samtidigt majestätisk, bil som Audi RS Q8. Precis som med de andra stora modellerna i Q-serien krävs i regel en hög belastningskapacitet som måste garanteras vid hög hastighet. Därför var däckkonstruktionens motståndskraft extra viktig. Vi har även fokuserat extra mycket på hur däcket presterar på både vått och torrt väglag, förklarar Klaus Krause, chef för Hankooks europeiska forsknings- och utvecklingscenter.

Sidoväggarna i Ventus S1 evo 3 SUV har förstärkts kraftigt med ett speciellt nylonmaterial som används i sidoväggen. Stommen har dubbla lager och användningen av ett kompositmaterial i aramid minskar den oönskade expanderingen av rullomkretsen vid höga hastigheter med upp till 60 procent, i jämförelse med tidigare profiler. Däcken ska därför ha en mycket hög körstabilitet och styrprecision samt ökad livslängd tack vare en överlag lägre värmeutveckling. Den sportiga och dynamiska prestandan på både torrt och vått väglag ska förstärks ytterligare av en ny gummiblandning med högpresterande naturhartser i slitbanan. Därmed ska Ventus S1 evo 3 SUV hålla en konstant hög prestandanivå vid en lång rad olika temperaturer och vägförhållanden. Vinterdäcket Hankook Winter i*cept evo 2 med en asymmetrisk mönsterdesign är det alternativa vinterdäcket för Audi RS Q8. Mönstrets yttersida med breda mönsterblock ska ge förbättrade köregenskaper och en precis stabilitet i sidled på torrt väglag, medan det mellersta mönstret med det ökade antalet mönsterkanter och sajpningar ska ge utmärkt inbromsning och framåtdrivning i snö och snöslask samt på vått väglag.

About Joakim Held 990 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!