Hankook OE-utrustar nya Porsche Panamera

Foto: Hankook

Hankook ser en markant ökning för OE-beställningar av UUHP-däck (Ultra Ultra High Performance), särskilt för sportbilssegmentet. Sedan nya Porsche Panamera lanserades på marknaden levererar man nu även specialdäck till den bilen. Panamera är utrustad med det nya däcket Hankook Ventus S1 evo Z för sportbilar i 19 och 20 tum.

Däcktillverkaren Hankook kommer att utrusta den senaste modellen av Porsche Panamera med sina UUHP-däck (Ultra Ultra High Performance). Beroende på modell eller önskemål från kund kommer Ventus S1 evo Z att tillämpas i storlekarna 265/45 ZR19 105Y XL ND0 för framaxeln och 295/40 ZR19 108Y XL ND0 för bakaxeln, eller 275/40 ZR20 (106Y) XL ND0 för framaxeln och 315/35 ZR20 (110Y) XL ND0 för bakaxeln. Förutom de lanseringstest som är standard inom detta fordonssegment, genomgick de olika däcken som används för Porsche Panamera även omfattande toppfartstester i Nordschleife på den legendariska motorbanan Nürburgring, även känd som ”det gröna helvetet”. På så sätt kunde man säkerställa att däckets konstruktion är tillräckligt robust för att klara av den sportiga körstilen.

– Porsche Panamera är en fyrsitsig sportbil med mycket bra prestanda och överlägsen komfort. Därför är vi mycket glada över att vara de första som utrustar den här modellen, för det visar ju att våra produkter är mycket konkurrenskraftiga – även i lyxbilssegmentet. Och däck för kommande Porsche-modeller utvecklas redan på Hankook, säger Sanghoon Lee, verkställande direktör på Hankook Tire Europe.

Hankook Ventus S1 evo Z har tagits fram särskilt för lyxbilssegmentet. För bilar i det här segmentet ställs det extra höga krav på däcken, och därför försåg Hankook sina däck med aramidfiberkomposit i en stomme bestående av två lager. Tack vare det ska de förhindra deformationer, vilka till följd av den värmeveckling som kan uppstå under krävande användning annars skulle leda till en oönskad ökning av rullningsomkretsen. Detta skulle i sin tur leda till försämrade köregenskaper vid höga hastigheter. Aramidfiber är extremt värmetåligt och har hög hållfasthet, goda dämpningsegenskaper samt låg vikt i förhållande till fibrernas storlek. Höghållfast stål i däckets bälteslager samt klinch ger den nya slitbanan på Hankook-däcken extra stabilitet. Tillsammans med förstärkt sidovägg ska detta garantera stabilitet på raksträckor, styrprecision i hög fart och maxfart samt sportiga och dynamiska köregenskaper.

– Våra nya Ventus S1 evo Z har utvecklats särskilt för att kunna säkerställa hög prestanda för sportbilar i premiumsegmentet under varierande förhållanden. De här däcken bidrar till den utmärkta dynamiken och komforten hos Porsche Panamera, vilket gör att både förare och passagerare får en maximalt komfortabel upplevelse, förklarar Klaus Krause, chef för Hankooks europeiska forsknings- och utvecklingscenter.

Det har även lagts ner mycket arbete på att säkerställa greppförmågan vid olika väderförhållanden. Den blandning som används för slitbanan har inspirerats från motorsporten, vilket ska säkerställa optimal interaktion mellan fyllmedel, kisel och naturharts. Dessutom innehåller blandningen den senaste generationens funktionella polymerer, vilka ska säkerställa konsekvent bra grepp i många olika tillämpningar. Den blandningsteknik som används i produktionen har också sitt ursprung i utvecklingen av Hankooks racingdäck, vilka tillverkas i mindre produktionsvolymer och materialsatser. Dessa tillverkas under avsevärt längre tid och på ett sätt som skyddar materialet som används i gummiblandningen.

Hankook Ventus S1 evo Z har ett asymmetriskt slitbanemönster som är särskilt utformat för sportig körning. Arrangemanget med slitbaneblock placerade individuellt i förhållande till varandra utvecklades för att säkerställa optimal blockstyvhet under olika körförhållanden. Tre dräneringsspår i hjulets inre slitbaneområde säkerställer att vatten dräneras snabbt på våt vägbana. Dessutom har extra arbete lagts ned på däckets yttre slitbaneområde, där avsevärt ökad positiv del för slitbaneområdet uppfyller kraven på tuff kurvtagning och precis sidostyrning – särskilt vid mycket sportig körning på torr vägbana.

Nya Hankook Ventus S1 evo Z används för närvarande som originalutrustning av ledande tillverkare av premiumbilar – företrädesvis sportiga bilar. Däcket kommer att finnas i 15 storlekar, från 19 till 21 tum, med slitbanebredd mellan 225 och 315 mm i sektionshöjd från serie 45 till 30. Fler storlekar kommer att läggas till under de kommande åren, särskilt för lyxbilssegmentet.

About Däckavisen 1082 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!