Goodyear studerar reaktioner i däckmaterial vid rymdstation

goodyear däck

– Materialvetenskap spelar en kritisk roll i forskning och utveckling som rör däck
– Ett forskningsprojekt för att utvärdera molekylära strukturer hos silika som inte finns tillgängliga på jorden
– Resultaten ska ge information om möjligheter som kan förbättra bränsleeffektivitet och grepp

Goodyear planerar att testa däckkomponenter i rymden som en del av ett projekt vid USA:s nationella laboratorium på den internationella rymdstationen ISS. Experimentet väntas starta senare i år.

I rymdstationens mikrogravitationsmiljö kommer Goodyear att studera bildandet av silikapartiklar, ett vanligt material som används i däck för konsumentmarknaden. Genom att samla in kunskap från dessa utvärderingar kommer Goodyears ingenjörer och forskare att kunna fastställa om man bör överväga att ytterligare utreda användningen av unika former av utfälld silika i däck.

– Goodyear har varit en pionjär inom däckinnovationer i rymdsammanhang, i och med de första och enda däcken på månen, ett antal projekt med NASA och nu detta, säger Eric Mizner, Goodyears chef för global materialvetenskap.

– Det understryker att vi bokstavligen är beredda att ta oss till världens ände – och bortanför den – för att utveckla nya tekniker som hjälper oss att leverera banbrytande produkter med verklig konsumentnytta, fortsätter Eric Mizner.

Goodyear gjorde tillkännagivandet under ISS konferens för forskning och utveckling som hölls i San Francisco.

Nyligen genomförda akademiska experiment i mikrogravitationsförhållanden har påvisat en förmåga att generera unika morfologier, som kan visa potential när det handlar om att leverera produkter med högre prestanda. Om det sker ett genombrott i samband med Goodyears undersökningar vid USA:s nationella laboratorium ombord på ISS, skulle det kunna leda till förbättringar i bränsleeffektivitet och andra prestandafaktorer.

Utvärderingen i rymden bedrivs inom ramen för ett avtal med CASIS (Center for the Advancement of Science in Space), som är den organisation som fått i uppgift av NASA att sköta USA:s nationella laboratorium på ISS.

– ISS nationella laboratorium ger företag och forskare möjligheter att granska material inom deras produktsortiment på sådana sätt som tidigare inte varit möjliga, säger Cynthia Bouthot, Director of Commercial Innovation på CASIS.

– Tillkännagivandet om att Goodyear förlägger forskning till rymdstationen är bara ytterligare ett tecken på att företag tänker kreativt kring förbättringar av sina produktsortiment, samtidigt som de också söker efter sätt att förbättra tillståndet för vår planet, avslutar Cynthia Bouthot.

För att läsa mer om möjligheterna som USA:s nationella laboratorium på ISS kan erbjuda under sin omloppsbana, inklusive tidigare forskningsinitiativ och tillgängliga resurser, besök www.spacestationresearch.com.

Profilbild
About Joakim Held 781 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!