Flexibelt arbete allt viktigare för kontorsanställda
En ny kontinentalundersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Continental avslöjar att nästan hälften av kontorsanställda i Tyskland skulle överväga att sluta sina jobb om möjligheten till distansarbete avskaffades eller begränsades kraftigt. Undersökningen, som omfattade mer än 2 000 deltagare, pekar på en stark preferens för flexibla arbetsförhållanden efter erfarenheterna från pandemin.
Dr. Ariane Reinhart från Continentals styrelse för Human Relations and Sustainability framhåller att medan det finns starka argument för ökad närvaro på kontoret—som att främja kreativitet och samarbete genom personlig interaktion—så uppskattar medarbetare starkt flexibiliteten att kunna kombinera distansarbete med arbete på plats. Undersökningen visar att 62 procent av de svarande ser det som idealiskt att tillbringa minst hälften av arbetstiden på kontoret. Dock föredrar 19 procent att arbeta hemifrån eller på distans fyra till fem dagar i veckan.
Social interaktion på kontoret värderas högt, nämnt av 47 procent som den största fördelen med att arbeta på plats, medan ungefär en femtedel ser en bättre balans mellan arbete och privatliv som den största fördelen. Den tid som sparas genom att slippa pendla uppskattas också, med 39 procent av de tillfrågade som lyfter fram detta som en stor fördel med distansarbete.
Intressant är att medan löneincitament kunde motivera 53 procent av de svarande att överge distansarbete, skulle 38 procent fortfarande föredra att fortsätta arbeta hemifrån trots ett sådant erbjudande. Detta understryker en växande prioritering av arbetsflexibilitet över traditionella incitament som högre lön.
Continental har anammat denna trend och införde flexibla arbetsförhållanden redan 2016. Deras hybridarbetsmodell, som kombinerar distansarbete med arbete på plats, har visat sig framgångsrik. Det finns ett anpassningsbart ramverk för att balansera arbete på kontoret och distans, vilket anpassas efter individuella team och deras specifika krav.
Denna undersökning belyser en tydlig förskjutning i arbetslivet där anställda värdesätter och kräver större flexibilitet i sitt arbete. Det ligger nu på arbetsgivarna att balansera detta behov med företagets krav för att skapa en produktiv och motiverande arbetsmiljö.