Få billigare bensin med ett bensinkort (bränslekort/tankkort)
Ett bensinkort, som även kallas för bränslekort och tankkort ger dig många fördelar som bilägare. Men vad är ett bensinkort egentligen, vilka fördelar ingår och hur ska du använda kortet för att maximera fördelarna?
Det tar vi reda på i den här artikeln.
Vad är ett tankkort?
Med ett tankkort kan du få billigare bensin tack vare generösa rabatter på bränsle, ofta på 15 – 25 öre/liter. Samtidigt inkluderas ofta en fast bonus vid köp på utfärdarens bensinstationer. De svenska bensinkortens årsavgiften ligger på 0 kr och utöver det inkluderas i majoriteten av fallen en tanka fel-försäkring.
Nedan belyser vi samtliga av de fördelar som tillkommer när du skaffar ett bensinkort.
6 fördelar med ett bensinkort
- Du får rabatt på drivmedel
Den största fördelen med ett bensinkort är att du får en fast rabatt hos den kedja som utfärdat kortet. Det är normalt att rabatten ligger på cirka 15 öre per liter på bemannade stationer, och omkring 5 öre/liter på obemannade stationer.
Om du tankar 120 liter bensin i månaden med Preems tankkort (20 öre rabatt/l) på en av Preems bemannade stationer, får du en årlig bensinrabatt på nästan 300 kr. Allt du behöver göra är att betala bensinen med ditt kreditkort från Preem.
- Du behöver inte betala någon årsavgift
Alla tankkort är befriade från årsavgifter, vilket är generöst då det är vanligt med en årsavgift för kreditkort som ger dig bonus och rabatter. Du måste dock betala en ränta på cirka 15 % om du väljer att delbetala dina kreditkortsköp, men det är standard för alla kreditkort.
- Du får bonus på allt du köper
Med tankkorten får du en fast bonus på cirka 0,5 % oavsett var du handlar, men det är vanligast att bonusen är som högst (ca. 2 %) när du tankar hos utfärdaren. Du kan inte få bonus och drivmedelsrabatt samtidigt, och du får inte heller någon bonus när du tankar hos en konkurrent till utfärdaren.
Läs mer: Bensinpriserna höjs 2021.
- Du får en kostnadsfri reseförsäkring
En reseförsäkring som kompletterar din vanliga hemförsäkring inkluderas alltid, oavsett vilket bensinkort du tecknar dig för. Avbeställningsskydd och ersättning vid exempelvis försenat transportmedel, olycka eller försenat bagage är tre vanliga delförsäkringar som finns med i reseförsäkringen.
I många fall inkluderas även självriskreducering för hyrbil, vilket medför att du får en lägre självrisk om du skulle skada hyrbilen på resan. Det sänkta självriskbeloppet ligger ofta på 5 000 – 15 000 kr, och den exakta summan varierar beroende på vilket bensinkort du skaffar.
Värt att notera är att samma hyrbilsförsäkring i regel kostar cirka 100 kronor per dag hos hybilsutfärdaren, så på två veckor sparar du cirka 1 400 kronor.
- Du får erbjudanden och rabatter
Erbjudanden och rabatter som är kopplade till utfärdaren är vanliga. För att nämna tre exempel är det vanligt att få rabatt på biltvättar och kaffe, så även billigare bränsle under en bestämd period som till exempel under sommarmånaderna.
- Det är vanligt att bilrelaterade försäkringar ingår
Att få en kostnadsfri tanka-fel-försäkring är vanligt, och i många fall inkluderas även ersättning vid borttappad bilnyckel, bilbärgning och vägassistans.
7 bra bensinkort
- OKQ8 Visa, ger dig en bensinrabatt på 20 öre/l på bemannade stationer.
- Re:member Flex, ger dig en bensinrabatt på 15 öre/l på bemannade stationer.
- Preem Mastercard, ger dig en bensinrabatt på 25 öre/l på bemannade stationer.
- Shell Mastercard, ger dig en bensinrabatt på 15 öre/l på bemannade stationer.
- Circle K Mastercard, ger dig en bensinrabatt på 15 öre/l på bemannade stationer.
- Volkswagenkortet, som ger en bensinrabatt på 15 öre/l hos Preems bemannade stationer.
- Volvokortet, som inte ger bensinrabatt men 20 % rabatt vid biltvätt hos Tvätta.
2 sätt att välja rätt bensinkort
- Skaffa bensinkort hos den kedja du handlar oftast hos, tex. Preem.
- Jämför förmånerna mot varandra, och välj det kort med de förmåner som passar dig bäst.
Så använder du ditt bensinkort på rätt sätt
- Handla och tanka hos utfärdaren så ofta du kan, och undvik konkurrenterna.
- Delbetala inte dina köp om du inte måste, då ränteavgiften är hög för kreditkort.
- Tänk på att det ofta kostar pengar att ta ut kontanter i bankomater, samt att använda kortet utomlands. Undvik det i möjligaste mån.