Dubbade däck revolutionerar snöröjning

Dubbade däck på hjullastare minskar olycksrisken vid snöröjning och ökar säkerheten på Caravan Clubs camping i Tandådalen.

När husvagnar och husbilar står parkerade med endast tre meters mellanrum och snöröjningsutrustningen är nästan lika stor, kan snöröjning potentiellt leda till kostsamma försäkringsärenden. Men tack vare dubbad däck på hjullastarna har Caravan Club i Tandådalen lyckats undvika alla olyckor.

Som platschef för Caravan Clubs campingplats i Tandådalen, har Keijo Timonen ansvar för 770 ställplatser samt sex kilometer väg på ett område som sträcker sig över tolv hektar. Majoriteten av dessa, 720 platser, är säsongsplatser som används av gäster under hela vintern. Detta skapar ett ökat behov av effektiv snöröjning, särskilt under vintrar med mycket snö, som denna som slog rekord i snöfall i mars.

För att underlätta snöröjningen har de på Caravan Club två Volvo-hjullastare, L70H och L60H, och i flera år har Keijo övervägt att skaffa dubb till dessa. Swecon, som tidigare varit intresserade av att marknadsföra dubbar från BestGrip, har nu också kunnat hjälpa Keijo med detta.

Patrik Taleus, inköpschef på Swecon, säger: “Vi tror att många av våra kunder har ett behov av att enkelt dubba däcken på sin maskin när det är riktigt halt. Men vi ville först testa produkten och då var Caravan Club helt perfekt som kundpilot.”

Dubbarna håller bra i 4-5 säsonger vid normal användning. De är lätta att montera och avlägsna, och orsakar ingen skada på däcken. De kräver endast cirka 14 mm mönsterdjup och bidrar till minskat slitage på däcken samt minskad bränsleförbrukning eftersom de minskar spinning.

Först fick Keijo Timonen 600 dubbar av BestGrip 1911-3, som han skruvade på däcken till L70H. Men först efter att han monterat ytterligare 300 dubbar och gjort monteringen tätare upplevde han en betydande skillnad.

“Det är lätt att man glider med maskinen och drar med sig någon plastdetalj på en husvagn eller ett förtält. Men sedan vi fick dubb på L70H så har det inte varit ett enda tillbud”, säger Keijo.

Keijo är mycket nöjd med resultaten och vill ha dubbar till L60H till nästa vinter. Detta är precis den återkoppling som Patrik Taleus på Swecon ville ha: “Vi har testat produkten i tuffast tänkbara miljö. Allt talar för att vi kommer att ha BestGrip i vårt sortiment redan till nästa säsong.”

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!