Därför anses elbilar vara framtidens transportmedel

elbilsdäck
Bild: Pixabay

Bilindustrin genomgår en dramatisk förändring. Konsumenter är mer miljömedvetna idag än någonsin och tittar inte längre endast på personbilar med avseende på komfort och lyx. Idag är koldioxidutsläpp minst lika viktigt.

En elbil är i huvudsak ett fordon med en elmotor som driver det. En helt eldriven bil drivs alltså inte av en bensin- eller dieselmotor. När du sätter bilen i körläge accelererar den precis som en automatisk bil. Det finns inga växlar i el- eller hybridbilar utan de är alltid helautomatiska.

Annars underhålls elbilar likt bensin- och dieselbilar, vilket innebär att du som elbilsägare förr eller senare även behöver kika på däck till elbilar. Fördelarna med elbilar har uppmärksammats av privatpersoner, företag och regeringar, inte bara i Sverige, men över hela världen. Låt oss se närmare på varför de anses vara framtidens transportmedel.

De är billigare på lång sikt

Även om batterierna någon gång behövs bytas ut, är elbilar fortfarande billigare än både bensin- och dieselbilar. Elmotorer har dessutom mycket färre delar än bränslebaserade motorer, vilket i sin tur leder till mindre slitage, då de kräver mindre service och samtidigt kostar eventuella reparationer mindre. Dessutom börjar många länder också införa skatteavdrag och företagsbidrag för elbilar. I Sverige kan miljöbilar få ett nedsatt förmånsvärde.

Den andra kostnadsbesparande faktorn är naturligtvis bränslet. Oljepriserna kommer att fortsätta stiga i framtiden när resurserna så småningom tar slut. För att inte tala om att behöva utså fortsatta bränsleskatteavgifter. Elbilar har inte dessa problem och de kan dessutom laddas hemma.

Fossila bränslen är inte hållbara alternativ

Det råder många spekulationer om att fossila bränslen kommer att ta slut redan om 50 år. Kanske till och med mindre. Det innebär att det finns en gräns för hur människor kan fortsätta leva som de gör innan resurserna blir så knappa att priserna skjuter i höjden. Så småningom kommer det troligen inte att finnas tillräckligt med resurser och hela branscher kommer att krascha om inte saker och ting förändras.

Det är just därför många regeringar och företag försöker övergå till elbilar helt och hållet. Detta innebär såklart också att elproduktionen måste bli bättre. Många länder har redan börjat förbjuda kolkraftverk och välja mer hållbara alternativ, vilket bådar gott för framtiden.

Det är bättre för miljön

Minskade utsläpp är en annan, rätt uppenbar, fördel med elbilar. Eftersom de är beroende av ett uppladdningsbart batteri ger elbilar inga större utsläpp från avgasröret. Men de föroreningar som orsakas av vanliga bränsledrivna fordon är inte begränsade till avgasröret. Processen att utvinna olja, raffinera den till bränsle och transportera den till bensinstationer ger också upphov till en stor mängd luftföroreningar.

Tillverkningen av batterier till elbilar ger också upphov till utsläpp, det går inte att förbise. Faktum är att produktionsprocessen för elfordon kan vara mer miljöbelastande än för bränsledrivna fordon. Trots detta förblir elbilar det bästa transportalternativet, eftersom hela deras livscykel är mycket mer hållbar i sin helhet.

På grund av att de använder el som bränsle kompenserar körningen för deras högre tillverkningsutsläpp. I genomsnitt producerar en elbil hälften av konventionella fordons koldioxidutsläpp under sin livstid, vilket är helt överlägset ur miljösynpunkt.

About Däckavisen 1159 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!