Dags att byta däck?

monterar ett däck på däckmonteringsmaskin
Bild: Unsplash

Varje år när mörkret börjar lägga sig behöver svenska bilägare reflektera över det vintriga däckbytet. Hur länge vågar man vänta? Kommer däcken hålla en säsong till? Ska man köpa nytt eller begagnat? Byta fälgar samtidigt? 

Att köra på däck som är för gamla och har för dåligt grepp är en livsfara under vintertid, vare sig man bor på riktigt nordliga breddgrader eller i en slaskigare söder. Både is, snö, regn, slask och allmänt dåligt väglag kan vara orsaker till olyckor, och sådana vägar finns det gott om under den svenska vintertiden. Därför är det viktigt att just vinterdäcken är av bra kvalitet när säsongen startar.

Planera ditt däckköp

Den här hösten har vi fått känna på inflationens kalla verklighet, och många har tvingats till en del omprioriteringar. Därför kan det kännas överväldigande att lägga tusentals kronor på nya däck, även om man någonstans i bakhuvudet vet att det är en sund investering. De som varit sugen på en ny bil under året har också mötts av extremt långa leveranstider samt upptrissade priser på andrahandsmarknaden. Det kan hända att man måste låna pengar till bilköp, även om man väljer att handla begagnat. 

När det gäller däck kan du hitta samma problematik – det teoretiseras om ifall det rent av kan bli däckbrist under vintern och därför är det smartare att göra dina efterforskningar och vara ute i god tid. Man ska helst inte kompromissa på kvaliteten när det gäller vinterdäck, men det kan hända att man tvingas köpa en uppsättning begagnade varianter bara för att ta sig igenom säsongen. Oavsett ska du aldrig köra på undermåliga däck.

Hitta billigare däck

Du har fortfarande tid kvar innan de flesta svenskar kommer igång med däckbytena och än så länge är säsongen mild. Därför finns det fortfarande chans att du får tag på en uppsättning i gott skick, även om risken finns att du får betala lite mer. 

Välj först att leta hos större grossister som köper upp både budget och kvalitetsdäck i stora mängder. där får man ofta bra däck till bra pris. Verkstäder med ett mindre sortiment av däck tar ofta mer betalt. Det kan också vara en idé att kolla med den lokala skrothandlaren. 

Där kan du om inte hitta nya däck, så åtminstone bättre begagnade däck till förhandlingsbara priser. Sist men inte minst kan du ta hjälp av Blocket och Marketplace – dessa två andrahandsmarknader har tagit över stora dela av försäljningen både av bilar och däck under de senaste åren.

About Däckavisen 1167 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!