Däcken håller längre med rätt förvaring

Bild: Vianor

Optimala förvaringsförhållanden hjälper till att hålla däckens gummiblandning i bra skick och gör att de kan behålla sina säkra egenskaper längre.

Det viktigaste är att däcken förvaras inomhus i skydd mot direkt solljus, fukt och olika typer av oljeprodukter. Däckens livslängd förkortas om de förvaras på fel sätt och i värsta fall kan däcken bli förstörda. Däcken blir ständigt större vilket komplicerar förvaringen hemma och därför väljer allt fler bilägare att förvara sina däck på ett däckhotell, skriver Vianor i ett pressmeddelande.

Däck är skrymmande och många har ont om förvaringsutrymme hemma. Det är en av anledningarna till att allt fler vill förvara sina däck på ett däckhotell. I många flerfamiljshus är det förbjudet att förvara däck till exempel i källarutrymmet på grund av brandrisken. Många bilägare vill även slippa krånglet med att hantera tunga däck två gånger om året vid hjulskifte. Det är smidigt när däcken är på ett däckhotell hos en däckverkstad som sedan också tar hand om hjulbytet.

– Stora SUV-bilar har ofta större däck än personbilar. De kräver mer plats i förvaring och är också tunga att hantera om man byter hjul själv. Därför har efterfrågan på däckhotellservice ökat, berättar Ann Kristin Storholm, B2C Manager på däck- och bilservicekedjan Vianor.

Enkelt för kunden

På ett däckhotell är förvaringsförhållandena optimala. Som kund sparar man både förvaringsutrymme hemma och tid. Dessutom kontrolleras och tvättas däcken.

– Utöver däcksäkerheten ser vi på Vianor det som viktigt att det ska vara enkelt för kunden att låta oss ta hand hjulen och att vårt serviceutbud ska vara av hög kvalitet. Till exempel skickar vi ett tidsbokningsförslag via SMS till våra däckhotellkunder när hjulbytet kan ske men kunden kan även själv boka en tid på nätet. Våra däckexperter kontrollerar däcken och lufttrycket och våra kunder får också information om mönsterdjupet och hur det påverkar körsäkerheten, berättar Ann Kristin Storholm.

Så här ökar du livslängden på dina däck:

  • Skydda dina däck mot fukt. Speciellt viktigt är att de inte kommer i kontakt med oljor, lösningsmedel eller smörjmedel.
  • Förvara dina däck inomhus. Däcken ska inte vara utsatta för direkt solljus eller för ljus från starka lampor. UV-strålningen försämrar däckens egenskaper.
  • Observera att i många flerfamiljshus är det förbjudet att förvara däck på grund av brandrisken.
  • Däcken ska inte placeras så att de kommer i kläm eller utsätts för vridskador. En långvarig förvaring på det här sättet kan orsaka formförändringar på däcket vilket kan göra att det går sönder när lufttrycket ökas.
  • När du väljer ett däckhotell så ta reda på vilka tjänster som ingår i priset och fråga om hjulen är försäkrade under förvaringen.
About Däckavisen 1176 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!