Continentals VD avgår i förtid

Dr. Elmar Degenhart, VD  Continental AG  Foto: Continental AG

Efter mer än elva år som VD för Continental AG har Dr. Elmar Degenhart (61) informerat om sin avsikt att avgå från sin befattning från och med den 30 november 2020 på grund av omedelbara hälskoskäl och förebyggande vård. Han har bett styrelsen att godta den tidiga uppsägningen och hans kontrakt, som skulle ha löpt fram till den 11 augusti 2024. Styrelsens ordförande professor Wolfgang Reitzle har meddelat att han inom kort kommer att sammankalla styrelsen för att besluta om utnämning av efterträdaren till Degenhart.

– Efter mycket hårda ansträngningar  till förmån för vår organisation blev jag nyligen medveten om vikten av att omedelbart ta till försiktighetsåtgärder för min hälsa högsta prioritet när det gäller planering av mitt personliga liv. Jag hade helt klart föredragit att fortsätta arbeta med vår strukturella anpassning, vårt lönsamma program för tillväxt och lönsamhet. Och jag skulle ha älskat att njuta av den framtida framgång som detta kommer att ge, särskilt eftersom vi nyligen har förberett oss för det genom att fatta de svåraste besluten och sätta den avgörande kursen. Men med tanke på de hälsorelaterade råd som jag fått gör jag nu andra prioriteringar, säger Degenhart som förklaring till den valda tidpunkten för sin avgång.

Degenhart, som har en doktorsexamen i teknik, har varit VD för företaget sedan den 12 augusti 2009 och är för närvarande på sin tredje period. Han är direkt ansvarig för gruppkommunikation, gruppstrategi, gruppens totala kvalitetshantering och samordningstakten för startprogrammet.

– Det har varit ett nöje och en ära för mig att ha varit vid rodret på Continental och leda dess accelererade vändning och lönsamma tillväxt. Jag vill tacka våra kunder för det förtroende de har gett mig såväl som våra aktieägare, styrelsen, mina andra styrelseledamöter, mitt personliga team och det globala Continentalteamet för deras stora stöd, största engagemang och imponerande prestation under de senaste mer än elva åren. Jag är övertygad om att Continentalteamet kommer att ha stor framgång i framtiden tack vare dess unika värderingar och nätverkskultur och drivs av sin nya strategi, tillägger Degenhart ”

– En enastående prestation, exemplariska ledarskap och utmärkta meritlista.Vi beklagar alla djupt Dr. Degenharts beslut och hans avgång. Men vi respekterar hans personliga önskan och förstår orsakerna bakom den. När han tillträdde i augusti 2009 ledde Degenhart och hans team företaget ur en situation som hotade dess existens och förde tillbaka det till DAX 30 Index och till en branschövergripande topposition. Under hans ledning minskade Continentals skuld betydligt till en normal nivå, dess kapital stärktes och dess tidigare höga investeringsklass återställdes, säger  ordförande professor Dr.-Ing. Wolfgang Reitzle.

– Som ledare och som person är Dr. Degenhart en förebild för den ledarskapsprincip som han har skapat: värden skapar värde. Han förtjänar ett så stort tack som möjligt från alla intressenter för hans meriter. Med en systematiskt omorganiserad organisation och förbättring av en bestående värdekultur har han lagt den avgörande grunden för ytterligare lönsam tillväxt och kontinentals framtida livskraft, säger Reitzle.

– Jag kommer att sammankalla styrelsen för att besluta om en efterträdare med kort varsel. Vårt fokus kommer att vara på kontinuitet och den sömlösa fortsättningen i den pågående omvandlingen av Continental från främst en däcktillverkare och billeverantör till ett banbrytande teknik- och mjukvarumobilitetsföretag, avslutar Reitzle.

About Däckavisen 772 Articles
Nyheter inom däck- och fälgbranschen