Continental utvecklar hästskor av gummi

Continental hästsko

Från elegant trav till en full galopp,  nyckelfaktorn för att hjälpa ryttare att ha kul är att säkerställa att hästen har en stabil gång oavsett underlag. För att stödja hästarnas hovar har ContiTech arbetat med turfcord för att ta fram nya hästskor för produktion. Nu har den innovativa turfcord-lösningen, som är tillgänglig sedan mitten av oktober 2017, vunnit ett “Innovationspris” på Pferd & Jagd-utställningen för häst- och jaktindustrin.

Den här nya produkten är resultatet av en djupgående utveckling som kommer att revolutionera hovslagarens arbete. Till skillnad från andra elastomerbaserade hästskor är kan dessa skor sitta kvar på hoven i upp till åtta veckor i stället för att vara en tillfällig lösning. Det skiljer sig också från standardhästskor, som har skyddat hästarnas hovar mot överdriven belastning i mer än 1000 år. På grund av det tunga materialet som används, ändrar den konventionella metallhästskon djurets gång, och det stela skyddet innebär att hoven inte längre kan använda sin dämpningsfunktion. Samtidigt minskar en hästsko steglängden med ungefär tio procent. En annan nackdel är att metallen är fastsatt direkt på hoven med speciella spikar. Det är inte bara ett mödosamt förfarande för hovslagaren, utan också ren stress för hästen. Spiken på skon skadar hovbenet. Detta förhindrar att hoven växer hälsosamt under de sex till åtta veckorna för vilka skon bärs.

“Det var viktigt för oss att skapa ett alternativ till hästskor som skulle ge ett varaktigt skydd för hovar utan alla dessa nackdelar”, säger Erich Buschmann från turfcord. “Tack vare det hårda arbetet i utvecklingen har vi nu uppnått detta mål. Hela laget är stolt över att turfcords potential har blivit erkänd och hedrats med denna utmärkelse. ”

Det innovativa hovskyddet tillverkas av ContiTech på plats i Stöcken-området i Hannover. “Med vår kompetens inom produktion och elastomerer har vi kunnat genomföra ytterligare optimeringar för turfcord för att göra den redo för produktion,” förklarar Kai Frühauf, chef för ContiTech Vibration Control.

Hästskorna från turfcord finns i två utföranden för fram- och bakhovar, vardera i tolv storlekar, och appliceras på hovarna med ett speciellt lim. Skyddet kan bäras i sex till åtta veckor och kommer även att expandera med hoven under denna tid. Eftersom materialet är lätt och absorberar stötar, lindrar det belastningen på hästens leder. “Det betyder att vi kan få hästen att känna som om den inte bär skor alls”, säger Buschmann.

About Däckavisen 1167 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!