Continental tipsar om mönsterdjup inför bilsemestern

Continental mönsterdjup

Sommaren är runt hörnet och snart är vägarna runtom i Sverige fyllda med bilsemestrande familjer på väg till campingen, landet eller skärgården. Med en svagare krona är en resa på hemmaplan dessutom mer aktuell än någonsin.

Sommarmånaderna är traditionsenligt en tid då många spenderar mycket tid i bilen på väg mot olika semestermål och familjefiranden.

– När hela familjen ska ut på äventyr blir det ofta stressigt och det är lätt hänt att man missar något. Därför är det alltid bra att ha en liten checklista inför resan. En lista som både hjälper till att undvika sura miner i bilen och olyckor. Som individ har man ett stort ansvar i trafiken, särskilt med barn i bilen, säger Alexandra Giers på Continental Däck i Sverige.

Nedan tips hjälper till att skapa en lyckad och framförallt säker bilsemester med familjen.

Före bilresan

 • Kontrollera mönsterdjup och lufttryck
  Säkerställ i god tid att däcken är av bra kvalité samt har rätt mönsterdjup och lufttryck. Continental rekommenderar ett mönsterdjup på 3 mm. Ett slitet däck ger sämre grepp och förlänger bromssträckan, dessutom ökar risken för vattenplaning. Ett för lågt lufttryck ökar slitaget på däcket ytterligare och du kan även räkna med ökad bränsleförbrukning.
 • Lampor och vätska – check!
  Innan du åker iväg bör du även se till så att alla lampor fungerar och att bilen är fulltankad samt har tillräckligt med olja och spolarvätska.
 • Packa rätt – undvik lösa föremål
  De allra flesta som ger sig iväg på bilsemester lastar bilen till max. För att öka säkerheten gäller det dock att packa bilen smart – och rätt. Man brukar säga att ett föremåls vikt ökar med ca 40 ggr när det kolliderar med något om bilen körs i 50 km/h. Vid 100 km/h multipliceras vikten med fyra. Det betyder att en surfplatta som väger 500 gram väger 20 kg vid krock i 50 km/h och 80 kg i 100 km/h. En vattenflaska på 1 liter väger ca 1 kg, den skulle alltså enligt samma beräkning väga 40 kg vid krock i 50 km/h – och 160 kg i 100 km/h. Att undvika lösa föremål i bilen kan alltså vara avgörande. Nog för att det är skönt om ungarna kan underhålla sig själva med paddan, men försök spänna fast surfplattorna i stolsryggen för allas säkerhet. Tunga föremål i bilen ska packas tätt och långt ned i bagageutrymmet.

Under bilresan

 • Inget småsnacks i baksätet
  Som chaufför bör man ha uppsikt på sin omgivning och sina medtrafikanter och det kan vara svårt att hålla koll på allt som händer i baksätet. Låt därför bli att ge de allra minsta barnen i baksätet något att ät som de kan sätta i halsen under färden.
 • Matsäck och pauser
  Att resa långt kräver många pauser. Passa på att stanna på vackra rastplatser för att ta en fika med tillhörande bensträckare. På sätt får du som kör mer energi och medresenärerna en chans att rastas.
 • Håll bilen sval
  Temperaturen i en stillastående bil som står i gasande sol mitt på dagen med en temperatur utomhus på ca 22 grader kan i värsta fall nå upp till 68 grader. För allas skull är det alltså viktigt att inte lämna kvar några barn eller djur i bilen, även om det bara handlar om någon minut.
About Däckavisen 1161 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!