Bridgestone ser lönsamhet i Q1 2023

Bridgestone Innovation Park in Kodaira, Tokio, Japan. Bild: Bridgestone

Trots en global ekonomisk avmattning, visar Bridgestone stabilitet och lönsamhet under första kvartalet 2023.

Bridgestone meddelade sina finansiella resultat för det första kvartalet av räkenskapsåret 2023. Företaget uppnådde starka resultat trots en nedgång i efterfrågan på däck i såväl USA som Europa.

Bridgestone anpassade inte sin strategi trots den minskade efterfrågan. Istället säkerställde företaget strategisk priskontroll och förbättrade försäljningsmixen genom att fokusera på de motståndskraftiga premiumsegmenten. Detta bidrog till att bibehålla företagets lönsamhet genom att balansera försäljningsvolymen av premiumdäck, pris och försäljningsmix.

Företaget rapporterade en omsättningsökning jämfört med föregående år, vilket till stor del berodde på förbättrad försäljningsmix av premiumdäck för personbilar, och ökad försäljning av gruvdäck. Dessa framsteg ledde till att Bridgestone för första gången i företagets historia uppnådde en omsättning på 1 biljon yen under första kvartalet.

Trots negativa effekter från råvarupriser och inflation, kunde Bridgestone fullt ut kompensera dessa genom förbättringar i pris och försäljningsmix. Trots en minskning i försäljningsvolymen på grund av svagare efterfrågan, ökade företagets justerade rörelseresultat jämfört med föregående år, vilket delvis kan tillskrivas den svaga yenens medvindseffekt.

Försäljningen av premiumdäck visade sig vara relativt motståndskraftig. Försäljningen av premiumdäck för personbilar (HRD : 18″ +) under första kvartalet 2023 var 104% jämfört med föregående år.

Bridgestone förväntar sig att den nuvarande ekonomiska avmattningen kommer att fortsätta att påverka efterfrågan på däck, men bolaget förblir optimistiskt inför framtiden. De förväntar sig att efterfrågan kommer att återhämta sig under andra halvåret 2023, särskilt på den amerikanska och europeiska marknaden.

Bridgestone bekräftade att deras konsoliderade finansiella prognos för räkenskapsåret 2023 förblir oförändrad jämfört med februariprognosen. Om det sker några ändringar av vägledningen på grund av den framtida affärsmiljön och företagets affärsutveckling kommer dessa att offentliggöras omedelbart vid den tidpunkten.

About Däckavisen 1286 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!