Bridgestone levererar originaldäck till Audis el-suv

Audi e-tron - Copyright Audi AG

Bridgestone har fått förtroendet att leverera originalutrustning till Audis första renodlade el-suv, Audi e-tron. Det är det senaste exemplet på ett samarbete som redan gjort Bridgestone till Audis främsta däckleverantör.

De två bolagen har haft en kravlista som skulle stärka den nya modellens karaktär, allt ifrån den spektakulära accelerationen till kupéns tysta komfort, samtidigt som den höga säkerheten skulle säkerställas utan att göra avkall på prestandan.

Audi har valt Bridgestone för originalmontage av sex olika däck från 19” till 21” – fyra sommardäck och två vinterdäck.

Fart och säkerhet

Med två elmotorer har Audi e-tron en fantastisk acceleration, från stillastående till 100 km/h på mindre än 6 sekunder. Detta ställer krav på däck med ypperlig markkontakt för att säkerställa grepp och bromsförmåga i toppklass.

Bridgestone har levererat Alenza 001 sommardäck, som är speciellt designat för suvar. Däcket har en blockstruktur som optimerar kontakten med vägen för att förbättra styrresponsen i kurvor och stabiliteten vid körning rakt fram. Däcket har blivit belönat med EU:s märkning Grade A för våtgrepp.

För vinterkörning har Bridgestone levererat vinterdäcket Blizzak LM 001 på grund av dess pålitliga kurvtagning och kontakt på våta, torra, isiga, slaskiga och snöiga vägar. Däcket kombinerar en silicablandning blandad med Bridgestones Nano Pro Tech-polymer för att säkerställa ett enastående grepp.

Rullmotstånd för optimerad räckvidd

Räckvidd är en av de viktigaste aspekterna för alla elbilar. Detta är bara möjligt med ett lågt rullmotstånd – ett område där Bridgestones däck har belönats med toppbetyget Grade A i EU:s märkning. Däcken fungerar perfekt med e-tron för att göra det möjligt att köra 400 km på en laddning. De erbjuder också en enastående slitstyrka och svarar på ett bra sätt upp mot alla de krav och möjligheter hos den eldriva e-tron för att optimera körglädjen och upplevelsen som helhet.

Ljudet av tystnaden

Audi är ett varumärke som är synonymt med lyx och komfort. Eftersom e-tron är märkets första rena elbil har Audi velat betona skillnaderna som en elektrisk plattform ger. Den i stort sett tysta motorn, ljudisoleringen, dubbel-glaset i vindrutorna och särskilda tätningar gör det möjligt för föraren att ”höra” tystnaden. Med förståelse för vad Audi ville uppnå har Bridgestone bidragit med sin patentskyddade teknik, B-Silent, för att ytterligare minimera ljudet i kupén. Ihåligheterna i däcket har fyllts för att reducera eko, medan däckets väggar och struktur är förstärkta för att minimera vibrationer och efterklang då däcket rullar på vägytan.

Nöjd och stolt

Valet av Bridgestones däck till Audi e-tron är det senaste exemplet på det djupa samarbetet mellan Bridgestone och Audi som gjort Bridgestone till den främsta däckleverantören till Audi.

– Vi är glada över att blivit utvalda av Audi och får förse deras första elbil med originaldäck, säger Mark Tejedor, Vice President för Original Equipment vid Bridgestone EMEA.

– Audi har skapat en bil som är innovativ, miljövänlig och som erbjuder otrolig körkomfort. Det känns logiskt att den paras ihop med Bridgestones däck som erbjuder samma egenskaper. I en bransch som är i snabb förändring där fordonen blir mer CASE (connected, autonomous, shared and electric), kan Bridgestone leverera nya lösningar och tekniker som svarar mot fordonstillverkarnas mest krävande utmaningar, tack vare vår satsning på forskning och utveckling, säger Mark Tejedor.

Audi e-tron, byggs i Belgien, och finns tillgänglig hos bilhandlare från januari 2019.

About Däckavisen 1169 Articles
Nordens ledande däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!