Hur man förbereder sig för långdistanskörning

Foto: Pixabay

Att sätta sig i bilen och köra långa distanser kan låta som en enkel sak, men så är det verkligen inte. Ska man åka längre sträckor gäller det att vara väl förberedd för att undvika olyckor. Utvilad, fri från stress och en bil som fungerar som den ska är några av de tips vi delar med oss av, läs mer nedan.

Experten Amy Martinsson, läs hennes profil här, lyfter några av de viktigaste sakerna man ska tänka på och hur man förbereder sig för långdistanskörning.

Mental förberedelse är viktigt

En mycket lång bilresa kräver en hel del av sin förare och det är därför väldigt viktigt att man mår bra. Se till att få tillräckligt med sömn åtminstone två till tre nätter innan resan, och se till att göra saker som får dig att stressa ner. Om det är att läsa en bok, spela spel eller bara ha en lugn stund i trädgården är upp till dig.

Om du är utvilad och känner ett lugn av att spela på svenska casino på nätet så är det just det du bör göra innan resan. Får du däremot ett större lugn av att jogga en stund, så gör du istället det.

Vad lyssnar du på när du kör?

Radio är bra, en radiokanal bjuder på en bra mix av både musik och prat och gör att man håller sig alert. Men det kan ju bli lite tråkigt i längden. Skapa en spellista hemma i lugn och ro med alla de låtar du gillar. Det är mycket enklare att köra långt med bilen om man lyssnar på musik man tycker om.

  • Tips: Skapa en spellista alfabetiskt. Börja med en låt eller artist på A, sedan på B och så vidare.

En bra app du kan använda dig av är Spotify, men du kan också välja att ladda in musik på ett USB-minne om din musikanläggning i bilen har den möjligheten. Saknar du både Bluetooth och USB i bilen? Då finns det en sändare man kan koppla till telefonen som gör att man lyssnar via en radiofrekvens. Eller bränn en CD!

Planera rutten väl

Tänk inte bara på hur långt det är till slutdestinationen. Lägg upp en resplan med lagom många stopp. Använd kaffe klokt så du håller dig pigg, men inte behöver stanna i tid och otid för att gå på toaletten!

Hur många stopp behöver man på en resa? Det är lagom med cirka 2 timmars bilfärd mellan varje stopp. Med hjälp av en karttjänst online, eller en GPS, kan du se hur lång tid din resa kommer att ta och du kan då planera in lagom många stopp.

Varför just två timmar? Att fokusera ögonen en längre period kan ge huvudvärk, och både rygg och ben blir trötta av att sitta i samma ställning för länge. Stoppen behöver inte vara långa alls. Det kan räcka med en bensträckare på 5 minuter för att hålla blodcirkulationen igång.

Måste du ta bilen?

Innan du börjar planera din bilresa bör du ställa dig frågan om du verkligen måste ha bilen. Långdistanskörning kan vara mycket ansträngande både mentalt och psykiskt och man får inte glömma av att man också ska samma väg tillbaka sedan.

Ibland kan det vara bättre att välja tåg, buss eller flyg istället och då får du många fördelar du inte har med din bil. Du kan sova på vägen och komma fram pigg och utvilad och du kan både läsa och göra annat medan du åker. Man slipper också planera in olika stopp och ofta kan man också beställa mat på resan och slipper tänka även på sånt.

Självklart finns det fördelar med att ta bilen. Man styr då själv var och när man ska stanna, och hittar man något intressant på vägen kan man alltid välja att göra ett oplanerat stopp för att kolla in en gruva, ett museum eller ett mysigt café man inte sett via karttjänsten.

Väg för- och nackdelar mot varandra innan du börjar planera din resa, och se till att få ut mesta möjliga nöje!

About Joakim Held 974 Articles
DÄCKAVISEN är däck- och fälgbranschens första digitala tidning med nyheter om däck och fälg online. I vår tidning hittar du nyheter om däck, fälg, tillbehör, däckverkstäder och däckmaskiner både inom Sverige och internationellt. Vi vänder oss främst till däckverkstäder, däckgrossister, däckåterförsäljare, däcktillverkare, fälgtillverkare och generalagenter i däck- och fälgbranschen, Åkerier, Bilverkstäder, Bilåterförsäljare, Trafikverket, Transportstyrelsen, Polisen, Bilprovningsstationer m.fl. En oberoende däcktidning med nyheter om däck och fälg för hela däckbranschen!