Gripen Wheels däcktest av Pirelli STG01 på timmersläp

Pirelli däcktest

Gripen Wheels, som är generalagent för Pirelli Lastbilsdäck, har tillsammans med Hultebo Åkeri, Jimmy Johansson, genomfört en däcktest av Pirelli STG 01 265/70-19,5 med mycket fina resultat.

Däcken monterades på ett av åkeriets båda timmersläpar, på tredje och fjärde axeln, där det största slitaget normalt sker. Jämförande däck var Michelin XTY.

Däcken monterades i oktober 2018 och två mätningar utfördes, i mars och i juni.

STG01 är ett lastbilsdäck med grovt mönster, som är utvecklat för att kunna monteras på alla axlar.

Däcket är slitstarkt med hög motståndskraft mot yttre åverkan. Dessutom uppvisar däcket hög körkomfort med låg ljudnivå. Trestjärnigt för vinterkörning och med ”alptoppssymbol”.

Information:

Körning: Timmer.

Dragbil: Scania R730 R650

Åkeri: Hultebo Åkeri.

Mätning 1, mars

Efter 8500 körda mil mättes mönsterdjupet.

Resultatet visade 10 mm på tredje axeln och 9 mm på fjärde axeln.

Mätning 2, juni

Efter 11500 körda mil mättes mönsterdjupet.

Resultatet visade 5,6 mm på tredje axeln och 6 mm på fjärde axeln.

Efter andra mätningen flyttades de minst slitna däcken till framaxlarna på släpen, för att rulla vidare och de rullar ännu i augusti 2019 och har uppnått mellan 15000–16 000 mil på bägge vagnarna. På bakaxlarna rullade de som sagt 11 500 mil. Inga däck har skjutit och inga explosioner eller andra incidenter, så åkaren är nöjd och däcken uppfyller förväntningarna.

Pirelli STG01 rullade något kortare än Michelin XTY men i relationen pris/timmar vann Pirelli STG01 som det däck som rullat längst för pengarna och uppvisade lägst bränsleförbrukning.

Vi på Gripen Wheels är väldigt nöjda med vad däcken presterade under denna tid. STG 01 har stor motståndskraft mot skär- och stickskador och uppvisar bränslebesparande egenskaper.

Vi är övertygade om att Pirelli STG01 är ett däck som marknaden behöver säger Maria Fritzon till Däckavisen.

däckdata compilator