Framtidens teknik för däckåtervinning
Göteborgsbaserade Scandinavian Enviro Systems (Enviro) deltar i ett treårigt projekt vid Chalmers tekniska högskola. Projektet är del av en större satsning för att minska koldioxidutsläppen från kemiindustrin i Västsverige. Samarbetet fokuserar på att utveckla nästa generations återvinningsteknologi baserad på pyrolys.
Projektet är en del av Vinnovas tioåriga Vinnväxt-initiativ “Klimatledande processindustri”. Målet med initiativet är att stödja övergången från en fossilberoende kemisk industri till en industri baserad på förnybara och återvunna råvaror. Utöver Enviro, deltar även Stena och kemiföretaget Borealis i initiativet.
Delpojektet som involverar Enviro rör återvinning av komplexa polymerer. Det leds av energiteknikavdelningen vid Institutionen för Rymd-, Geo- och Miljövetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola. Docent Martin Seemann och forskaren Nidia Diaz, båda med lång erfarenhet inom pyrolys, medverkar från Chalmers sida.
Chalmersforskarna kommer att besöka Enviros anläggning i Åsensbruk för att studera pyrolystekniken på plats och undersöka möjligheterna för gemensamma mätningar. Genom att kombinera Enviros långvariga erfarenhet inom pyrolys med den senaste forskningen inom området, hoppas parterna kunna samarbeta för att utveckla nästa generations lösningar inom materialåtervinning med hjälp av pyrolys.
“Tanken är att vi genom närmare studier av teknologin ska få bättre förståelse och därmed kunna bidra till framtida förbättringar,” säger Martin Seemann.
Thomas Sörensson, vd för Enviro, uttrycker också sin entusiasm för samarbetet: “Tack vare vår anläggning i Åsensbruk har vi mer än tio års praktisk erfarenhet av pyrolys. Samarbetet med Chalmers innebär att vi kan kombinera den erfarenheten med avancerad forskning för framtagandet av nästa generation pyrolysbaserade lösningar för olika material.”